Cum sa abordezi un stilul minimalist in casa ta – Top 6 sugestii 

Stilul minimalist a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, aducand cu sine o viziune simplista dar eficienta asupra modului de amenajare a unui spatiu. Este mai mult decat o simpla tendinta in lumea designului de interior. Beneficiile adoptarii unui stil minimalist in casa ta sunt numeroase, de la crearea unui spatiu linistit si aerisit pana la eficienta functionalitatii si la accentul pus pe calitate. 

Istoria stilului minimalist 

Originile stilului minimalist pot fi gasite in miscarile artistice din secolul XX, in special in arta moderna postbelica din anii 1960 si 1970. In acele vremuri, un numar semnificativ de artisti si designeri au inceput sa exploreze ideea de “mai putin este mai mult”, reactionand adesea impotriva excesului si ornamentarii extravagante, care au marcat epoci anterioare. 

Filosofia din spatele minimalismului se bazeaza pe ideea de simplificare, reducere si concentrare pe esenta. Este o reactie la haosul si complexitatea vietii moderne, o incercare de a reveni la o forma pura si nealterata. In designul interior, acest lucru se traduce printr-o predilectie pentru spatii deschise, linii curate, culori neutre si un accent pus pe functionalitate. 

Cand ne gandim la stilul minimalist, ne imaginam adesea spatii luminoase si in tonuri de alb. Cu toate acestea, minimalismul nu inseamna absenta totala a decorului sau a culorii. In schimb, este o abordare selectiva si intentionata in alegerea obiectelor si elementelor care ocupa mult spatiu. Fiecare obiect este selectat pentru functionalitatea si estetica sa, cu un accent puternic pe calitate, in locul cantitatii. 

Pe masura ce societatea a devenit din ce in ce mai materialista, multe persoane au resimtit nevoia de a se indrepta catre o viata mai simpla. Stilul minimalist in designul interior este adesea vazut ca o reflectie a acestei dorinte, oferind o evadare de la stresul si dezordinea vietii cotidiene. 

Beneficiile adoptarii unui stil minimalist in decorul casei 

In societatea contemporana, unde exista multa agitatie sii informatii in exces, a adopta un stil minimalist in casa ta poate aduce numeroase beneficii. 

Spatiu si lumina: Una dintre primele si cele mai evidente schimbari pe care oamenii le observa cand trec la un design minimalist este sentimentul de spatiu. Fara aglomeratia cauzata de obiectele inutile sau mobilierul supradimensionat, incaperile par mult mai mari si mai luminoase. Acest sentiment de deschidere poate aduce o senzatie de calm si liniste. 

Eficienta si functionalitate: O abordare minimalista pune accentul pe functionalitate. In loc sa existe numeroase obiecte sau piese de mobilier care au doar scop decorativ, stilul minimalist incurajeaza selectia articolelor care au o utilitate clara. Acest lucru poate duce la un spatiu mai eficient si mai usor de utilizat. 

Intretinere redusa: Cu mai putine lucruri in casa, curatenia si intretinerea devin mult mai simple. Exista un numar mai mic de obiecte ce trebuie sterse de praf, mai putine lucruri de sortat si, in general, mai putine activitati  de facut pentru a mentine casa ordonata. 

Concentrare pe calitate: Deoarece minimalismul incurajeaza posesia unui numar redus de obiecte, acestea sunt, de obicei, de calitate superioara. In loc sa cumpari numeroase obiecte ieftine care se deterioreaza rapid, stilul minimalist pune accent pe  investitii de durata. 

Sanatatea mentala: Un spatiu ordonat poate avea beneficii profunde asupra starii mentale a locatarilor. Numeroase studii au aratat ca dezordinea si aglomeratia pot contribui la stres si anxietate. In schimb, un mediu minimalist poate promova calmul, concentrarea si chiar creativitatea. 

Ce trebuie sa faci pentru un stil minimalist acasa 

Dupa cum tocmai ai aflat, adoptarea unui stil minimalist in decorul casei nu este doar o optiune estetica, ci si o abordare care poate imbunatati calitatea vietii in multe moduri diferite. 

Astfel, daca te gandesti sa adopti si tu acest tip de amenajare, trebuie sa faci urmatoarele lucruri: 

Pasul 1: Eliminarea dezordinii  

A adopta un stil minimalist incepe cu procesul de curatare a spatiului. Acesta nu presupune doar aruncarea obiectelor vechi, ci si evaluarea cu atentie a tuturor lucrurilor care sunt cu adevarat necesare in casa.  

Pasul 2: Alegerea unei palete de culori simple si neutre  

Intr-un interior minimalist, paleta de culori joaca un rol esential. Culorile neutre, precum alb, gri sau nuante pastelate, sunt baza perfecta pentru un decor casa minimalist. Acestea nu numai ca adauga senzatia de spatiu, dar si induc o atmosfera calma si calda. Combinatiile de culori neutre in stil minimalist sunt variate, dar secretul consta in echilibrul dintre tonuri si nuante. 

Pasul 3: Investitia in mobilier de calitate si functional  

Mobilierul in stil minimalist trebuie sa fie atat estetic, cat si functional. Ideal ar fi sa alegi piese care servesc mai multor scopuri. De exemplu, poti achizitiona o masa de cafea cu spatiu de depozitare sau un pat cu sertare dedesubt. Evita mobilierul inutil sau prea incarcat cu diverse detalii.- Focalizeaza-te pe liniile simple si curate, fara ornamente inutile. 

Pasul 4: Alegerea decoratiunilor cu atentie  

Chiar daca abordezi un stil minimalist, nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la ornamente. In schimb, trebuie sa le alegi cu atentie! Evita decoratiunile care incarca spatiul. In schimb, opteaza pentru obiecte decorative care au o semnificatie personala. Desi casa ta minimalista va avea mai putine obiecte decorative la final, cele pe care le alegi vor juca un rol cheie in definirea spatiului tau. 

Pasul 5: Optimizarea spatiului de depozitare  

Din moment ce stilul minimalist se axeaza pe reducerea dezordinii, optimizarea spatiului de depozitare este esentiala. Investeste in solutii de depozitare care se incadreaza in estetica minimalista, cum ar fi rafturi simple sau cutii discrete.  

Pasul 6: Intretinere 

Dupa ce ai realizat toate aceste schimbari, intretinerea devine relativ simpla. Secretul este revizuirea periodica a spatiului si eliminarea oricarui obiect care nu-ti mai serveste sau care nu mai are valoare. Prin mentinerea unui stil minimalist curat si ordonat, poti simti ca spatiul devine mai linistit,  mai functional si, in general, mai placut. 

In concluzie, adoptarea unui stil minimalist ta poate fi un proces eliberator. Cu ajutorul acestuia, nu numai ca vei avea un spatiu mai curat si mai ordonat, dar vei aprecia si mai mult obiectele si mobilierul pe care alegi sa le pastrezi. A alege un stil minimalist pentru casa ta poate fi un pas mic, dar semnificativ, catre o viata mai simpla si mai autentica. 

   0
    0
    Coș de cumpărături
    Coșul este gol!
    Decodamira
    Logo
    Produse comparate
    • Total (0)
    Comparare
    0
    Cos de cumparaturi